Thursday, July 11, 2013

Mont Blanc - la final

Iata ca in decursul zilei de azi am aflat si ce era cu cei doi baieti care au trecut pe langa noi alergand atat se suav: http://www.chamonix.net/english/news/new-mont-blanc-record-kilian-jornet
Suspectez faptul ca se antrenau pentru tentativa de azi, se pare reusita pentru Kilian doar, pentru ca celalat alergator o cazut intr-o crevasa. Si cu toate astea, l-o ajutat, si chiar si-asa o reusit un timp record de 4:57. Fantastic!
Dar sa revin la oile mele.
Am plecat asadar joi dimineata din Franta pe o vreme urata, insa dupa ce-am trecut in Italia, de partea cealalta a muntelui, soare, senin, 24 de grade... ce mai, minunat. Am tras asadar pe dreapta sa facem oaresce poze, dupa care ne-am hotarat sa mergem direct acasa, fara sa mai oprim sa dormim pe nicaieri.









Cu toate astea, cand am trecut pe langa Trieste, ne-am dat seama ca ar fi chiar pacat sa nu ne dam jos de pe autostrada si sa ne arucam una in mare, sa serbam cumsecade diferenta de nivel. Lucru foarte, da foarte usor de facut.





De la Trieste nu ne-am mai urcat pe autostrada, iar la intrare in Slovenia am fost trasi pe dreapta de politie. Credeam ca din cauza ca nu am oprit la un stop, da se pare ca dupa ce s-o uitat la acte, ne-o lasat sa mergem mai departe, noi nefiind cautati pentru nimic penal.
Drumul o fost cam greu, am condus intr-una pana in tara, si dupa Arad am tras vreo ora pe dreapta sa mai dom si io, ca eram deja terminat. Baietii la fel, un somn bun, dupa care am continuat la Sibiu si ulterior la Cluj. Am ajuns acasa vineri pe la 18, dupa ce joi la 9 plecasem din Franta. Suspectez ca am atipit de vreo cateva ori pe drum, da Doamne-ti multumesc ca nu am patit nimic.



Stiu ca am scris cam mult, da o fost prima experienta de genu asta pentru mine si nu doar pentru mine. Si m-am gandit ca cine stie, asa cum eu am citit la altii si-am aflat lucruri, poate pot intoarce serviciul in eter. Lucrurile bune ce le-am facut...nu stiu sa le numesc. Stiu ce-am gresit in schimb: lipsa de odihna si lipsa hidratarii corecte. Am plecat 3 oameni cu 3 litri de lichide, si ne-am intors inapoi cu peste 1l de apa. Nu asa trebuie. De stiut pe data viitoare.
Echipamentul ce l-am folosit consta din: rucsac maxim 40l, coltari, piolet, ham, semicoarda 30 m, doua carabe de om, bocanci tehnici, ciorapi grosi, strat izolator (pantaloni si bluza), un polar subtire si deasupra un softshell, sapca si casca, manusi subtiri si manusi groase. In rucsac am avut o geaca si-o pufoaica, bidonu de apa, aparatu foto, si multe geluri, ciocolate si alte asemenea. O fost un rucsac foarte usor, si nici nu vad de ce ar fi nevoie de mai mult, pe ruta Gouter cel putin.
De mancare pentru toata excursia am avut supe la plic, paste la plic, branza, nelipsita slanina afumata de la ai mei (foarte buna pentru energie si gust ce-l poate da mancarii), salamuri uscate, cascaval... si cam atat imi vine in minte. As zice ca orice ii de luat pe munte in mod normal, merge si-aici, ideea ii sa fie cat se poate de usor.
In rest, un minim de cunostinte de umblat la coltari si piolet, si rezistenta. Tura nu-i atat de grea tehnic, pe cat ii de anduranta si diferenta de nivel, si trebuie tratata ca atare, si nu doar ca o plimbare lunga si placuta.
Multumim mult de tot pentru ajutor si sustinere (in ordine aleatoare) FortechStrindbergNootka si Aghi, Baiu pentru primus, Cata pentru completarea de echipament lipsa, Paul si Cabana Lomas, Florin pentru coltarii lui Liviu, Radu si Angela pentru casca rosie aia faina, si nu in ultimu rand celor dragi ca o avut rabdare cu noi.
Pe tura viitoare.

2 comments:

  1. Felicitari inca o data si multumim de informatiile valoroase! Succes in continuare, la cat mai multe ture faine!

    ReplyDelete